De laatste jaren winnen stalen deuren steeds meer aan populariteit. En dat verbaast ons niet! Een stalen deur vormt een echte eyecatcher voor je interieur en combineert moeiteloos design en functionaliteit met licht en ruimtegevoel.
Maar wat zijn de mogelijkheden en prijsverschillen tussen een echte stalen deur of steellook in aluminium en hout? En wil je graag een scharnierdeur of pivotdeur? Wij leggen de verschillen uit in deze blog.
Een stalen deur past in elk interieur: van minimalistisch, industrieel, modern tot klassiek. Bovendien geeft het glas in de deuren je een gevoel van licht en ruimte. Standaardafmetingen of 100% op maat, bij Stef Roets begeleiden we je graag in de juiste keuze.
Draaideur of pivotdeur?
Over het algemeen zijn er 2 soorten stalen deuren te onderscheiden: de scharnier- of draaideur en de taats- of pivotdeur. De grootste verschillen zitten in de manier van draaien en bevestigen.
- Stalen scharnierdeur of draaideur: dit is de meest voorkomende deur en heeft afhankelijk van de lengte 3 of 4 scharnieren (scharnierpunten). De stalen deur is voorzien van een deurgreep en sluiting. De sluiting is meestal uitgevoerd in de vorm een magneetsluiting. Bij dit type deur is er een ‘deurkader’ dat blijft staan als de deur opent. Deze kader dient als aanslag en als bevestiging voor de scharnieren. Door de deurkader in dezelfde dikte als het deurblad uit te voeren valt dit niet op als de deur gesloten is.
- Stalen pivotdeur of taatsdeur: deze deur kan naar 2 kanten open en werkt met een pivot- of taatssysteem. Vroeger zat dit systeem in de grond. Tegenwoordig zit het taatsscharnier steeds vaker in de deur zelf. Een uitsparing in de vloer is hierbij dus niet meer nodig. Bij dergelijke systemen moet je wel rekening houden met een verdikte kader van ongeveer 6-7cm onder- en bovenaan om dit veersysteem in te huizen.
Staal, aluminium of hout?
Staal is een oerdegelijk, sterk en duurzaam materiaal. Een stalen of smeedijzeren deur is dan ook krasbestendig, opgewassen tegen harde slagen en stoten en bovendien maken we onze stalen deuren volledig op maat. Je kiest dus helemaal zelf hoe je deur er moet uitzien. De T-profielen waartussen de glaspartijen gemonteerd zijn, werken we zowel op de traditionele manier af met mastiek of een strakkere variant met stalen glaslatten.
Een andere mogelijk zijn steel look deuren in aluminium. In plaats van staal zijn deze deuren gemaakt van mat zwart geanodiseerd aluminium. Een sterk, licht en onderhoudsvriendelijk materiaal. De aluminium onderverdelingen worden bovenop het glas geplaatst dat uit één groot stuk bestaat. De hoeveelheid verticale en horizontale traversen bepaal je volledig zelf waardoor zowel moderne als klassiek ogende designs mogelijk zijn. Het grootste verschil tussen de aluminium variant en de echte stalen deur? De kader rondom het glas is iets breder bij de aluminium deur (35mm).
Tot slot kan je kiezen voor een steel look deur in hout. Deze deuren zien er een stuk robuuster uit en zijn dus zeker in landelijke interieurs een knappe optie. Het prijskaartje is bovendien voordeliger dan staal of aluminium. Een ander voordeel bestaat erin dat steel look deuren in hout makkelijk passen in je huidige kozijn én extra verstevigingen in wanden of plafond vaak niet nodig zijn. Ben je uitgekeken op je steel look deur in hout? Dan verf je ze gewoon in een andere kleur. Belangrijk om te weten: de kaders rondom het glas bij een steel look deur in hout zijn nog groter dan bij een alumunium deur. Bij de houten variant kleven we bovendien de glaslatten op het glas. Tot slot zijn houten deuren minder stootvast dan aluminium of staal.
Op zoek naar een tijdloze blikvanger die in elke interieurstijl tot zijn recht komt? Kies voor een stalen of steel look deur, maak een afspraak en ontdek alle mogelijkheden in onze kijkwoning.